Onze Begunstigers:

 

 

 

logominnaar

 

 

 

 

 

 

Hier kan

uw logo of

tekst staan (3)

 

 

 

Hier kan

uw logo of

tekst staan (5)

 

 

 

 

Wieler Woordenboek P - R

 

Pat  Vorkeinde. U-vormig onderdeel van voor- of achtervork waarin de naafas rust. Goedkope patten zijn gestanst, duurdere gesmeed of gegoten.
Pedaalarm  Crank, zie aldaar. Pedaleren  Heel rustig ontspannen fietsen.
Peloton  De grote groep renners van een wielerwedstrijd.
Permalink  Verbindingsschakel voor 10-speed kettingen van Campagnolo.
Pignon  Aanduiding voor los freewheel met daarop pakket kettingwieltjes. De oorspronkelijke betekenis is kettingwiel.
Pipo de Clownfiets  Aanduiding voor fiets met "sloping frame". Zie aldaar.
Piste  Renbaan voor wielerwedstrijden.
Plaat, De grote plaat
  Het grootste voorblad.

Plat rijden  Een lekke band krijgen.
Ploegentijdrit  Etappe waarin elke ploeg afzonderlijk start en tegen de klok rijdt. Als gerealiseerde tijd geldt doorgaans de tijd waarbinnen een (van tevoren vastgesteld) aantal renners van de ploeg de eindstreep passeert.
Poor man's triple  Bijnaam voor compact crankstel. Zie Dubbel, triple en compact en onze pagina Dubbel, triple of compact.
Powerlink™  Verbindingsschakel voor 8- en 9-speed (SRAM-)kettingen die met de hand (zonder gereedschap) wordt ge(de)monteerd.
Powerlock™  Verbindingsschakel voor 10-speed (SRAM-)kettingen die met de hand (zonder gereedschap) wordt gemonteerd. Voor de demontage is wel een kettingpons nodig.
Primavera  Bijnaam voor de wedstrijd Milaan-San Remo, de eerste eendagsklassieker van het seizoen.
Proloog  De eerste etappe van een wielerronde. Vaak een korte individuele tijdrit.
PSI  Pound-force per square inch, de Amerikaanse maat voor luchtdruk. 1 atmosfeer of 1 bar komt (op zeeniveau) overeen met ongeveer 14,7 psi.

Quick release  Zie snelspanner.
Q-factor of Q-waarde  Quality-waarde. Breedtemaat tussen de cranks ter hoogte van de pedalen die bepaalt in welke mate de fietser wijdbeens fietst. Een kleine Q-waarde geeft een natuurlijke houding en omdat de pedalen minder wijduit staan bovendien een grote grondspeling in de bochten.

Radiaal spaakpatroon  Spaakpatroon waarbij de spaken recht van naaf naar velg lopen, dus zonder elkaar te kruisen. Dit is alleen geschikt voor voorwielen die door een velgrem worden geremd. Vergelijk: Tangentiaal spaakpatroon.
Remhendel  Hendel waarmee de rem hydraulisch of via de remkabel wordt bediend.
Remhoeven  Hefbomen van de normale velgrem. Raceframes hebben korte hoeven, sportfietsen met spatborden hebben langere hoeven nodig.
Remmannetje  Dwarsverbinding tussen staande achtervork met bevestigingsgat voor velgrem en eventueel andere onderdelen, zoals bagagedrager en spatbord.
Regenboogtrui  De trui die de wereldkampioen een jaar mag dragen.
Rolweerstand  De weerstand tussen band en wegdek. Neemt sterk toe met afnemende bandenspanning. Neemt af bij grotere wieldiameter en bij bredere band.
Ronderenner  Een renner die vooral geschikt is voor meerdaagse wielerrondes.
Rondje om de kerk  Wielerwedstrijd die bestaat uit een kort parcours. Dit parcours wordt meerdere keren gereden.

Gehele of gedeeltelijke overname van dit wielerwoordenboek is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Webmeesters van het Zeeuwsch Vélocipède Genootschap.
Ben je zelf de webmaster van een site? Maak het jezelf makkelijk en volsta met het plaatsen van een link naar deze pagina.
Dan heb je altijd de meest recente en complete versie binnen handbereik.

 

Buienradar

 

 

 

Bezoekers

We hebben 12 gasten en geen leden online

 

<iframe src="https://webservice.ntfu.nl/fietssport-widget/?type=2&radius=50&zipcode=4331" name="FietssportKalenderWidget" id="FietssportKalenderWidget" style="border:0px;width:100%;min-height:350px;"></iframe>